Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Όταν φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη, προερχόμενοι από την Χάλκη (ένα από τα Πριγκιπόνησσα όπου βρίσκεται και η περίφημη Θεολογική Σχολή Χάλκης, την οποία φυσικά και επισκευθήκαμε) δέσαμε την “Φανερωμένη” στην ‘’Atakoy Marina’’, τη μαρίνα της Πόλης, η οποία βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή πλευρά της.

Σημειώστε ότι η “Φανερωμένη” ταξιδεύει πάντοτε με μια μεγάλη Ελληνική σημαία, η οποία βρίσκεται ανηρτημένη σε ένα κονταράκι στερεωμένο στην λαγουδέρα του καϊκιού.

Μας υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα, μας βοήθησαν να δέσουμε και μας έδωσαν θέση, αριστερά της εισόδου του λιμανιού στη κεντρική προβλήτα όπου ελλιμενίζονται και τα καλλίτερα σκάφη της μαρίνας.
Όλα ήταν πολύ ωραία. Την άλλη μέρα το πρωί παρατηρήσαμε μια “ασυνήθιστη κίνηση” σχεδόν μπροστά στο καΐκι μας: αυτοκίνητα, αστυνομικοί, άνθρωποι καλοντυμένοι, κ.λ.π.

Συμπεράναμε ότι στην διπλανή θέση από το καΐκι, η οποία ήταν κενή, θα έδενε κάποιο σκάφος στο οποίο ίσως να επέβαινε κάποια προσωπικότητα.

Μετά από λίγο, έφθασε πράγματι ένα σκάφος και έδεσε δίπλα μας. Ήταν προφανές πλέον, ότι η “ασυνήθιστη κίνηση” ήταν για το σκάφος που μόλις αφίχθη.

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δεσίματος, βλέπουμε με έκπληξη να αποβιβάζεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Αφού χαιρέτισε τους παρισταμένους ήρθε προς εμάς, που ήμασταν έξω στον μώλο έχοντας πίσω μας την Φανερωμένη με την μεγάλη Ελληνική σημαία να κυματίζει.

Του φιλήσαμε με ευλάβεια το χέρι και εκείνος μας ευλόγησε.
Μας είπε ότι γνώριζε ήδη την άφιξή μας στην περιοχή, λόγω του ότι ερχόταν και εκείνος από την Χάλκη, όπου είχε πάει για μια ημερήσια επίσκεψη και ο Ηγούμενος της Χάλκης Μητροπολίτης Αγαθονικείας Απόστολος, τον είχε πληροφορήσει για την παρουσία μας τις προηγούμενες ημέρες στο νησί.

Μιλήσαμε για λίγο, μας είπε ότι του έκανε εντύπωση το ταξίδι μας, ότι είναι σπάνιο κάποιο σκάφος από την Ελλάδα να έρθει μέχρι εδώ, ότι του άρεσε πολύ η “Φανερωμένη”, και ως νησιώτης (κατάγεται από την Ίμβρο) αγαπάει τα παλιά παραδοσιακά σκάφη.

Του έδωσα τότε ένα βιβλίο, το οποίο μου είχε δώσει για εκείνον ο πατέρας Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, από την εκκλησία “Κοίμηση της Θεοτόκου” Δικηγορικών Γλυφάδος. Ο πατέρας Κωνσταντίνος είχε έρθει στην “Φανερωμένη” για να κάνει αγιασμό εν όψει του ταξιδιού και μου έδωσε αυτό το βιβλίο, προκειμένου να το δώσω στον Πατριάρχη κατά την επικείμενη επίσκεψη μου στο Πατριαρχείο.

Ο Πατριάρχης τον γνωρίζει πολλά χρόνια γιατί ο πατέρας Κωνσταντίνος, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κωνσταντινούπολη.

Τέλος, μας κάλεσε την επόμενη μέρα στο Πατριαρχείο, όπου στο ναό Αγ. Γεωργίου επρόκειτο να τελεστεί πανηγυρική δοξολογία για την εορτή του Αγ. Βαρθολομαίου.

Βεβαίως πήγαμε στο Πατριαρχείο και παρακολουθήσαμε την μεγαλειώδη δοξολογία, την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ.