Νίκος E. Ρηγινός

Ένα όνομα, που σου φέρνει αμέσως στο μυαλό μια καθαρή γαλανή ματιά.
Ένα επίθετο, που θα κοντοσταθείς πριν το γράψεις – πρώτα ήτα και μετά γιώτα ή το αντίθετο;
Αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, εύστροφο μυαλό, αναλυτική εκτίμηση της κατάστασης, γρήγορες αποφάσεις. Όλα αυτά και άλλα ακόμη θετικά, χαρακτηρίζουν τον Νίκο. Βέβαια, αυτά τα χαρακτηριστικά του, εδραιώθηκαν στην συνείδησή μου πολλά χρόνια μετά, αφότου τον γνώρισα.
Ξεκίνημα της γνωριμίας μας, αρχές του ’80. Παραλία Γλυφάδας, εκείνος ιδρυτικό μέλος της VERNICOS YACHTS μαζί με τον φίλο του Γιώργο Βερνίκο, ξεκινάνε να υλοποιήσουν ένα όνειρο πρωτότυπο για την εποχή: να φτιάξουν μια εταιρεία σχετική με την αγάπη τους για τη θάλασσα. Τα γραφεία της εταιρείας, το σπίτι μας στην παραλία, ιδανικό μέρος για άμεση πρόσβαση στην θάλασσα, στην καινούργια τότε μαρίνα 4. Έτσι έγινε η αρχή μιας σχέσης φιλικής και αδελφικής συνάμα.
Μετά λίγο καιρό, ακούω να πλανιέται ένα όνομα που μου γέννησε ερωτηματικά και στη συνέχεια μεγάλη περιέργεια. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ. Ακούω για ένα σκάφος που ο Νίκος «ερωτεύτηκε», το αγόρασε και άρχισε να το επισκευάζει. Το ότι δεν το επισκεύαζε απλώς, αλλά το ξαναέφερνε στην αρχική του μορφή, αλλά με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, το διαπίστωσα λίγο αργότερα. Μου είχε κάνει τόση εντύπωση τότε, όχι απλά και μόνο για την ύπαρξη της ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ, αλλά και για το πάθος του και την προτίμησή του για κάθε τι «παλιό». Πράγμα το οποίο το διαπίστωνα συνέχεια γνωρίζοντας όλο και πιο πολύ τον Νίκο.
Έχω ακούσει πολλές ιστορίες, αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στην Βούλα, που τότε ήταν εξοχή, τόπος κατάλληλος για «αγαθοεργίες» και απίστευτες σκανταλιές, που όταν τις διηγείται το πρόσωπό του παίρνει μια απίστευτη ζωντάνια, λες και τις ξαναζεί.
Περιγραφές για την Μητέρα του - αυστηρή αλλά και δίκαιη- χαρακτηριστικά που ήταν απαραίτητα για να μεγαλώσει και να τιθασεύσει τρία αγόρια, αρχηγικά μέλη της πιο τρελής παρέας και που την θυμάται και την μνημονεύει σ’ όλες τις διηγήσεις του για τα χρόνια της «αθωότητας». Τότε στην Βούλα γίνεται και η πρώτη επαφή για να γνωρίσει τις ομορφιές και τα μυστήρια που κρύβει το υγρό στοιχείο: την θάλασσα. Στις τολμηρές για την ηλικία του εξορμήσεις και παρέα με τον μικρότερο αδελφό του, τον Βύρωνα,(ο Βασίλης, σαν πιο μεγάλος προσπαθούσε να αποτρέψει καταστάσεις, που μαθηματικά θα οδηγούσαν σε τιμωρίες) αποκτά την εξοικείωση με την θάλασσα καθώς και την αποφασιστικότητα για να ανταπεξέρχεται στις δύσκολες καταστάσεις και όχι λίγες φορές να ξεφεύγει από σοβαρούς κινδύνους. Πράγμα που τον οδήγησε να αναπτύξει την αίσθηση της ναυτοσύνης σε άριστο βαθμό, ένα από τα στοιχεία του χαρακτήρα του, που όσοι ασχολούνται με τα ναυτικά, έχουν να το λένε….
Η διαδρομή της ζωής του περνά από τα χρόνια της Βούλας, στα μαθητικά χρόνια, εσωτερικός στο σχολείο των Αναβρύτων προσπαθώντας να ισορροπήσει το ανεξάρτητο πνεύμα του με τον αυστηρό «μανδύα» του σχολείου. Αργότερα, στην οικογενειακή επιχείρηση επέδειξε εργατικότητα αλλά και ευστροφία στις επιχειρηματικές υποθέσεις, εμπειρία που γέμισε τη φαρέτρα του με ένα ακόμη ισχυρό προσόν.
Αυτός είναι ο Νίκος.
Πολλά ταξίδια έχω κάνει μαζί του, προσκαλώντας με στη ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ. Ταξίδια που θα μου μείνουν αξέχαστα, όχι μόνο για τα μέρη που γνώρισα (από το Ντάλυαν στην Τουρκία, το λιμάνι του Καστελόριζου μέχρι τα μικρά- μικρά κολπάκια στην Αργολίδα) αλλά και για την φιλοξενία του, τις γνώσεις του και την απλότητα και ευγενική συμπεριφορά του, προς κάθε άνθρωπο που συναντά.
Τον ευχαριστώ ειλικρινά για την κάθε βοήθεια και συμπαράσταση του, όταν ακούραστος με ακούει και δηλώνει «παρών» όποτε ζητήσω μια συμβουλή, μια καθοδήγηση ή χρειαστώ ένα αισιόδοξο λόγο σε δύσκολες καταστάσεις….

Σοφία Γ. Καστρινάκη, 25.02.2010


 

Ο Νίκος Ε. Ρηγινός, 7ος κατά σειρά ιδιοκτήτης της “Φανερωμένης”, την ημέρα της αγοράς της, στην πλώρη του σκάφους.

Ν. Πόρος, Μάρτιος 1987.

(Φωτογραφικό αρχείο Νίκου Ε. Ρηγινού)

 

Ο καπετάνιος, με φόντο την πλώρη της "Φανερωμένης"
 
Ν. Σύρος, Φοίνικας, 2006 

(Φωτογραφικό αρχείο Νίκου Ε. Ρηγινού)