Ηλίας & Καλλιόπη Βελούδη

Ο Ηλίας Βελούδης (Λούης) που καταγόταν από τη Ν. Αγκίστρι, ανέλαβε τη ραφή των πανιών.

Ο μάστρο-Ηλίας, ήταν ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες τότε παραδοσιακούς ιστιοράπτες, ο οποίος με πολύ κέφι και μεράκι, βοηθούμενος σε σημαντικό βαθμό από τη γυναίκα του, κυρία Καλλιόπη έραψε όλα τα πανιά της “Φανερωμένης”, δηλαδή τη μαΐστρα, τη πλωριά ράντα, τον αράπη, και τον κόντρα φλόκο.

 

Αρχικό σχέδιο Κώστα Δαμιανίδη. Τροποποίηση σχεδίου Ελίνα Ντάλλας


Αναφέρω μια λεπτομέρεια που νομίζω ότι δείχνει το κέφι, το μεράκι και τον επαγγελματισμό του μάστρο-Ηλία. Όταν έφερα το ύφασμα για την ραφή των πανιών από την Σκωτία, από το εργοστάσιο Francis Webster, το ύφασμα ήταν σε τόπια. Ο μάστρο-Ηλίας, αφού το έκοψε σε ανάλογες λωρίδες και επειδή το ύφασμα ήταν καμβάς, έπλυνε την κάθε λωρίδα ούτως ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος όταν το πανί θα ήταν ραμμένο να μπει όταν βραχεί στη θάλασσα.Το τελικό αποτέλεσμα ήταν τέτοιου επιπέδου, που τα πανιά ύστερα από τόσα χρόνια, είναι μέχρι σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, φυσικά με την πρέπουσα συντήρηση.

Ο Ηλίας ήταν ένας καλοκάγαθος και πολύ ευχάριστος άνθρωπος, που τον συμπαθούσα πολύ καθώς και τη γυναίκα του, κυρία Καλλιόπη. Δυστυχώς ο Ηλίας πέθανε πριν λίγα χρόνια και το γεγονός αυτό με λύπησε ιδιαίτερα.