Ιδιοκτήτες Φανερωμένης

Ήθελα να επισκεφθώ και να γνωρίσω, αν ήταν δυνατόν, όλους τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της ‘’Φανερωμένης’’.

Για το σκοπό αυτό ταξίδεψα με το καΐκι (αφού είχε τελειώσει πλέον η ανακαίνισή του) σε διάφορα νησιά προκειμένου να τους αναζητήσω.

Είχα επίσης σκεφθεί ότι θα ήταν ίσως ενδιαφέρον οι άνθρωποι αυτοί μετά από χρόνια να έβλεπαν ξανά το παλιό τους καΐκι αναγεννημένο.

Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες της "Φανερωμένης":

1. Φανούρης Βασιλείου
2. Μανώλης Πουργιέζης
3. Βασίλης Βάλλας
4. Ιωάννης Κόνδυλας
5. Νικόλαος Καμίτσης & Παρθένιος Φλυτζάνης
6. Ιωάννης Κακούρης


1. ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Φανούρης Βασιλείου, ο πρώτος ιδιοκτήτης της “Φανερωμένης”, ήταν εκείνος που τη ναυπήγησε στον ονομαστό για την εποχή καραβομαραγκό Γιώργη Μυτηλιναίο στη Σκιάθο. Το καινούργιο του καΐκι, ο Φανούρης από τον Αγ. Γιάννη του Πηλίου, το βαφτίζει "Φανερωμένη"με Νηολόγιο Βόλου 505. Αν και έχω προσπαθήσει να τον γνωρίσω, μέχρι σήμερα δεν τα έχω καταφέρει. Παρόλα αυτά, έχω γνωρίσει την κόρη του.


2. ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΟΥΡΓΙΕΖΗΣ

Ο Μανώλης Πουργιέζης (φοράει το καπέλο) μαζί με τα εγγονάκια του, στη "Φανερωμένη" κατά την επίσκεψή μου στους Φούρνους

Ελιδάκι Φούρνων, Ιούνιος 1990

(Φωτογραφικό αρχείο Νίκου Ε. Ρηγινού)

Ο Μανώλης Πουργιέζης, ήταν ο δεύτερος ιδιοκτήτης, επίσης από το νησί Φούρνοι. Γνώρισα τον κύριο Πουργιέζη στους Φούρνους. Πολύ αξιοπρεπής κύριος, ο οποίος ήρθε μαζί με τα εγγονάκια του, να δει τη “Φανερωμένη”.

Του έκανε τέτοια εντύπωση η καλή κατάσταση του σκάφους μετά από τόσα χρόνια, που με ρώτησε πολλές φορές εάν είμαι σίγουρος ότι πράγματι είναι το ίδιο σκάφος που αυτός είχε πριν χρόνια στην κατοχή του.

Για να τον πείσω, του έδειξα στην αριστερή μάσκα μια επισκευή του σκάφους η οποία είχε γίνει μετά από ατύχημα από τον ίδιο. Η απόδειξη αυτή ήταν καθοριστική για να εξανεμιστεί κάθε αμφιβολία του.

Στη συνέχεια, τα εγγονάκια του, του είπαν «καλά βρε παππού, δεν σε είχαμε για τόσο χαζό, να έχεις τόσο ωραίο καϊκι και να το πουλήσεις».


3. ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΛΑΣ

Ο τρίτος ιδιοκτήτης ήταν ο Βασίλης Βάλλας από την Κάλυμνο, όπου και πήγα με σκοπό να τον συναντήσω.

Η εντύπωση που έχω σχηματίσει για τον κύριο Βασίλη Βάλλα είναι ότι είναι ένας κύριος με κάπα κεφαλαίο. Είναι τρομερός νοικοκύρης και πολύ καλός οικογενειάρχης. Είναι μια προσωπικότητα που εκτιμώ βαθειά.

Ο Βασίλης Βάλλας άλλαξε το Νηολόγιο από Βόλου σε Καλύμνου 25 χωρίς να αλλάξει όμως το όνομα και είχε στην κατοχή του το καΐκι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιονδήποτε άλλον ιδιοκτήτη, τουλάχιστον μια δεκαετία.

Επίσης, είναι αυτός που αντικατέστησε την παλιά μηχανή του σκάφους, τύπου Κανάκη 30 ίππων, με μια καινούργια μηχανή, KELVIN 112 ίππων, το 1972.


4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΔΥΛΑΣ

Ήταν ο τέταρτος ιδιοκτήτης, με καταγωγή από το νησί Φούρνοι (κοντά στην Ικαρία), το οποίο επισκέφθηκα ειδικά για να τον συναντήσω. Ήταν ένας θαλασσόλυκος, πολλά χρόνια καϊκιέρης και πολλά καΐκια έχουν περάσει από τα χέρια του. 

Με τον Γιάννη Κόνδυλα, έχω διατηρήσει κάποια επαφή και έχουμε συναντηθεί σε επισκέψεις του στην Αθήνα.


5. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΜΙΤΣΗΣ & ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ ΦΛΥΤΖΑΝΗΣ

Μετά τον Γιάννη Κόνδυλα, το καίκι πέρασε στα χέρια του Νίκου Καμίτση και του Παρθένιο Φλυτζάνη το 1984. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να τους γνωρίσω ούτε να συγκεντρώσω κάποια πληροφορία για αυτούς εκτός από την καταγωγή τους, που ήταν επίσης από τους Φούρνους.

Τελευταίως, ο ανιψιός του Νικόλαου Καμίτση, Γιάννης Καμίτσης, ο οποίος ζει στην Αμερική, τυχαίως είδε τον ιστότοπο της “Φανερωμενης” και μου έγραψε σχετικά: «Έκαναν δρομολόγια στα νησιά, μεταφέροντας λαχανικά, κυρίως ντομάτες από την Κω στην Πάρο, όπου φόρτωναν πατάτες για την Κω. Επίσης στις Οινούσες, Σχοινούσα, Λειψούς και Πάτμο».

Το καΐκι, του οποίου πλήρωμα ήταν και ο Γιάννης Καμίτσης ήταν στην κατοχή τους μέχρι το 1985. Επίσης, κατάφερα μέσω του Γιάννη Καμίτση να έρθω σε επικοινωνία με τον Παρθένιο Φλυτζάνη και να διασταυρώσω ορισμένες πληροφορίες.


6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Στην πλώρη της "Φανερωμένης", ο έκτος κατά σειρά ιδιοκτήτης της Γιάννης Κακούρης, μαζί με την τότε σύζυγό του Μαρία.

Ν. Πόρος, λίγο πριν την αγορά του καϊκιού.

Μάρτιος 1987                                             (Φωτογραφικό αρχείο Νίκου Ε. Ρηγινού)

 
Ήταν ο έκτος ιδιοκτήτης και είχε το καΐκι από το 1985. Ένα χρόνο μετά, μετέτρεψε και το Νηολόγιο του καϊκιού σε Ύδρας 177 και το μετονόμασε σε YIANNIS K. Από εκείνον το αγόρασα τον Μάρτιο του 1987.

Ο καπετάν Γιάννης, είναι επίσης ένας θαλασσόλυκος και πολύ καλός νοικοκύρης. Όλη του η οικογένεια από τον πατέρα του, ήταν ναυτικοί και πολλά καΐκια, σχεδόν όλα περάματα, έχουν περάσει από τα χέρια τους. 

Όταν τον γνώρισα, αν και τα προηγούμενα χρόνια ήταν ναυτικός σε καράβια, ήδη ασχολείτο με ημερήσιες θαλάσσιες εκδρομές με αφετηρία τον Πόρο από όπου και κατάγεται. Είχε αγοράσει την “Φανερωμένη” με σκοπό να την μετατρέψει σε τουριστικό ημερόπλοιο.

Μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, συνειδητοποίησε ότι το σκάφος αυτό είναι μικρό για το σκοπό που το προόριζε και έτσι το πούλησε σε εμένα. Στη συνέχεια, αγόρασε ένα επίσης πολύ ωραίο πέραμα από την Αλόννησο, το οποίο ήταν φορτηγό και το μετέτρεψε σε τουριστικό. Πρόκειται για το "Δύο Αδελφοί", το οποίο μέχρι και σήμερα το δουλεύει ως τουριστικό.  

Έχω γνωρίσει όλη του την οικογένεια και με τον Γιάννη μας συνδέει έκτοτε μια ωραία φιλία.