Αντώνης & Μανώλης Μπεκατώρος

 

Ο μάστρο-Αντώνης Μπεκατώρος στη “Φανερωμένη” κατά την εποχή της πρώτης συντήρησης της μηχανής KELVIN.

Γλυφάδα, Ιούνιος 1987

(Φωτογραφικό αρχείο Νίκου Ε. Ρηγινού)


Οι αδερφοί Μπεκατώροι είναι από τους βασικούς συντελεστές της ανακατασκευής της “Φανερωμένης” και ανέλαβαν την συντήρηση και μετά από λίγα χρόνια τη γενική επισκευή της μηχανής KELVIN. Επίσης, ασχολήθηκαν με την εγκατάσταση της γεννήτριας ΟΝΑΝ καθώς και με πλήθος άλλων μηχανικών και μηχανουργικών εργασιών.

Το μηχανουργείο των αδερφών Μπεκατώρου δημιουργήθηκε το 1912 από τον μηχανικό Γεράσιμο Μπεκατώρο, πατέρα των Αντώνη και Μανώλη, ο οποίος άνοιξε ένα από τα πρώτα συνεργεία αυτοκινήτων στην Αθήνα.

Ο Γεράσιμος Μπεκατώρος.

(Φωτογραφικό αρχείο αδερφών Μπεκατώρων)

 

Το συνεργείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην γωνία των οδών Ακαδημίας και Σίνα! Οι δουλείες πάνε καλά, οι πελάτες εκλεκτοί – ποιοι αλώστε διέθεταν αυτοκίνητα την εποχή εκείνη – μεταξύ των πελατών και τα Ανάκτορα, ανταγωνισμός σχεδόν δεν υπάρχει, μόνον ένα άλλο συνεργείο αυτοκινήτων κάποιου Ιταλού. Λίγα χρόνια μετά, ο χώρος πλέον δεν επαρκεί και το συνεργείο μετακομίζει σε μεγαλύτερο χώρο στην Λεωφόρο Αμαλίας! Οι πελάτες αυξάνονται και οι δουλείες μεγαλώνουν. Έτσι λοιπόν, μετακομίζουν ξανά, απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Ήδη το προσωπικό ανέρχεται σε τριάντα άτομα. Εν συνεχεία, το 1927, εγκαθίστανται στο Στάδιο, στην οδό Ερατοσθένους 1 και Βασιλέως Κωνσταντίνου γωνία, με την επωνυμία: “ΜΕΓΑ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟΝ GARAGE STADION”.

 

Το συνεργείο “ΜΕΓΑ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟΝ GARAGE STADION” το 1945.

(Φωτογραφικό αρχείο αδερφών Μπεκατώρων)

 Στο χώρο αυτό, ο ικανότατος μάστρο-Γεράσιμος επεκτείνει τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Αρχίζει να αγοράζει από τον τότε ΟΔΙΣΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Συμμαχικού Υλικού) παλαιά αυτοκίνητα του Στρατού παροπλισμένα, σε αχρηστία. Εν συνεχεία τα επισκευάζει, τα μετατρέπει σε αξιόμαχα και τα προμηθεύει στην αεροπορική εταιρεία ΤΑΕ – προκάτοχο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο νεαρός Αντώνης το 1937, σε ηλικία 14 ετών, συμμετέχει στην επιχείρηση ως βοηθός κοντά στον πατέρα του. Ακλουθεί ο Μανώλης το 1939, σε ηλικία 13 ετών. 

Ο νεαρός Μανώλης Μπεκατώρος στο συνεργείο του πατέρα του, το 1942.

(Φωτογραφικό αρχείο αδερφών Μπεκατώρων)

Από αυτό το χώρο ξεκίνησε για το συνεργείο η ενασχόληση με τα σκάφη. Ορισμένοι ευκατάστατοι πελάτες όπως για παράδειγμα, ο Βιομήχανος της εταιρείας “Χαρτοποιία Αιγίου” Βασίλης Ροσόλυμος, είχαν κάποιο σκάφος και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη της ασχολίας με τα πλεούμενα. Ο μάστρο-Γεράσιμος λοιπόν, ως έμπιστος και ικανότατος μηχανικός, αναλαμβάνει την συντήρηση και επισκευή των μηχανών των σκαφών. Δείτε κατωτέρω το σκάφος της οικογενείας Ροσόλυμου.

 

Η μηχανή του σκάφους “Aργώ”.

(Φωτογραφικό αρχείο αδερφών Μπεκατώρων)

 

Σιγά σιγά η δραστηριότητα μεταφέρεται στην θάλασσα και το συνεργείο παράλληλα με τις άλλες εργασίες, εξειδικεύεται στην κατασκευή αξόνων, χοανών των αξόνων και προπελών. Μεταξύ άλλων, ένα ακόμα σκάφος του οποίου τη συντήρηση είχε αναλάβει το συνεργείο Μπεκατώρου, ήταν και αυτό του γνωστού βιομηχάνου Νίκου Kανελόπουλου.

 

Ο πίνακας του σκάφους Κανελλόπουλου, φιλοτεχνημένος από τον γνωστό ζωγράφο Βασίλη Γερμενή.

(Ο πίνακας αυτός βρίσκεται ακόμα αναρτημένος στο μηχανουργείο - συνεργείο των αδερφών Μπεκατώρων)

Το σκάφος αυτό ήταν ένα από τα πρώτα ταχύπλοα της εποχής. Μάλιστα, ο γνωστός ζωγράφος Βασίλης Γερμενής, φίλος του Κανελλόπουλου και πελάτης του συνεργείου “Μπεκατώρου” το είχε ζωγραφίσει. Το σκάφος αυτό το χρησιμοποιούσε συχνά και ο τότε Διάδοχος Παύλος.

Το 1963, ο Γεράσιμος Μπεκατώρος πεθαίνει και τα παιδία του Αντώνης και Μανώλης ασχολούνται πλέον αποκλειστικά με την θάλασσα. Το 1969, μεταφέρουν το μηχανουργείο-συνεργείο σε ιδιόκτητο πλέον χώρο, στον Νέο Κόσμο στην οδό Φωτομάρα 38.

Με τους αδερφούς Μπεκατώρους συνεργάζομαι από τα μέσα της δεκαετίας ’70. Σε όλο αυτό το μακρύ διάστημα της υποδειγματικής συνεργασίας που είχα μαζί τους, έχω αποκτήσει μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους. Τους εκτιμώ και τους σέβομαι.

Σημείωση: τις πληροφορίες και το υλικό για το ανωτέρω κείμενο μου τις παραχώρησαν οι αδερφοί Μπεκατώροι τον Φεβρουάριο του 2009.