- Παραπομπές
- Αλλαγή Καρένας
- Ανακατασκευή Νομέων
- Αντικατάσταση της Καρένας
- Αντικατάσταση της Κουπαστής
- Αντώνης & Μανώλης Μπεκατώρος
- Άργος
- Αρχικά ξηλώθηκε όλη η παλιά κουπαστή.
- Αφαίρεση της παλιάς γέφυρας
- Βάζα
- Βασίλης Βάλλας
- Βασίλης Ε. Ρηγινός
- Βασίλης Ζαϊρόπουλος
- Βύρων Ε. Ρηγινός
- Γενική επισκευή της μηχανής Kelvin
- Γιάννη Βλασσόπουλου
- Γιάννη Κακούρη
- Γιώργης Μυτιληναίος
- Διαδικασία Κατασκευής Σπιραγίων
- Διάφορα Μέρη της Ελλάδας
- Εγκατάστασή γεννήτριας Onan
- Εγκατάσταση της μηχανής Kelvin από γενική επισκευή και ανατοποθέτηση του τροποποιημένου πρυμίου σπιράγιου
- Ελληνική Παραδοσιακή Ναυπηγική
- Εμμανουήλ Β. Ρηγινός
- Επιλογή του Ονόματος
- Επιλογή του Συνδιασμού Χρωμάτων
- Εσωτερικές διαρρυθμίσεις
- Ηλίας Βελούδης
- Θανάσης Δρίτσουλας
- Θεοφάνεια
- Καλαφάτισμα
- Κανάκη
- Κατακάρφωμα
- Κατασκευή της νέας κουπαστής
- Κόκκινος Βράχος
- Κόντρα καρένα
- Κορυφές των καταρτιών
- Κώστας Α. Δαμιανίδης
- Μαρίνες της Ελλάδος
- Μάστρο
- Μεσαίο Σπιράγιο
- Μετατροπή του Πρυμίου Σπιραγίου
- Μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο
- Μεταφορά τον κορμών από την Λέσβο
- Μηχανοστάσιο της Φανερωμένης
- Μπακαλάρης
- Νάξος
- Ναυπηγείο Κουπετώρη
- Ναυπηγείο Χαλκίτη
- Ναυπηγικά Σχέδια
- Νικήτας Πράσινος
- Νίκος Ε. Ρηγινός
- Νότης Μπίλιας
- Νταμπλαδωτά
- Οδυσσέας, ένα καράβι της Ιθάκης, 1837-1841
- Οκτώ Κορμοί
- Ομήρειο Πνευματικό Ίδρυμα
- Όργανα της Φανερωμένης
- Παλιό Σπιράγιο και Κατάρτι
- Παραπομπή από Ιστορικό
- Παρέα με τους σκύλους
- Πατριάρχη Βαρθολομαίο
- Πάχος Παπαστεφάνου
- Πέραμα
- Πίσσα και Μαυρούκα
- Πρώτο Στάδιο της Αποκατάστασης της “Φανερωμένης” στο Ναυπηγείο "Χαλκίτη"
- Ρίψη των κορμών στη Θάλασσα
- Σαμιοπούλα
- Σκούνας
- Στρατή Αφαλονιάτη.
- Τζαβέτες
- Τιγράκι
- Τοποθέτηση Έρματος
- Τοποθέτηση Έρματος & Κόντρα Καρένα
- Υλοτομείο Στρατή Αλαφονιάτη
- Φανούρης Βασιλείου
- Φωτιά
- Atakoy Marina
- Francis Type 2000 Δυο Ταχυτήτων
- Kelvin
- Peter Throckmorton
- Rolando Rapues Jr.
- Τhe Sea Remembers
Αντώνης & Μανώλης Μπεκατώρος
Γλυφάδα, Ιούνιος 1987
(Φωτογραφικό αρχείο Νίκου Ε. Ρηγινού)
Οι αδερφοί Μπεκατώροι είναι από τους βασικούς συντελεστές της ανακατασκευής της “Φανερωμένης” και ανέλαβαν την συντήρηση και μετά από λίγα χρόνια τη γενική επισκευή της μηχανής KELVIN. Επίσης, ασχολήθηκαν με την εγκατάσταση της γεννήτριας ΟΝΑΝ καθώς και με πλήθος άλλων μηχανικών και μηχανουργικών εργασιών.
Το μηχανουργείο των αδερφών Μπεκατώρου δημιουργήθηκε το 1912 από τον μηχανικό Γεράσιμο Μπεκατώρο, πατέρα των Αντώνη και Μανώλη, ο οποίος άνοιξε ένα από τα πρώτα συνεργεία αυτοκινήτων στην Αθήνα.
Το συνεργείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην γωνία των οδών Ακαδημίας και Σίνα! Οι δουλείες πάνε καλά, οι πελάτες εκλεκτοί – ποιοι αλώστε διέθεταν αυτοκίνητα την εποχή εκείνη – μεταξύ των πελατών και τα Ανάκτορα, ανταγωνισμός σχεδόν δεν υπάρχει, μόνον ένα άλλο συνεργείο αυτοκινήτων κάποιου Ιταλού. Λίγα χρόνια μετά, ο χώρος πλέον δεν επαρκεί και το συνεργείο μετακομίζει σε μεγαλύτερο χώρο στην Λεωφόρο Αμαλίας! Οι πελάτες αυξάνονται και οι δουλείες μεγαλώνουν. Έτσι λοιπόν, μετακομίζουν ξανά, απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Ήδη το προσωπικό ανέρχεται σε τριάντα άτομα. Εν συνεχεία, το 1927, εγκαθίστανται στο Στάδιο, στην οδό Ερατοσθένους 1 και Βασιλέως Κωνσταντίνου γωνία, με την επωνυμία: “ΜΕΓΑ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟΝ GARAGE STADION”.
(Φωτογραφικό αρχείο αδερφών Μπεκατώρων)
Στο χώρο αυτό, ο ικανότατος μάστρο-Γεράσιμος επεκτείνει τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Αρχίζει να αγοράζει από τον τότε ΟΔΙΣΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Συμμαχικού Υλικού) παλαιά αυτοκίνητα του Στρατού παροπλισμένα, σε αχρηστία. Εν συνεχεία τα επισκευάζει, τα μετατρέπει σε αξιόμαχα και τα προμηθεύει στην αεροπορική εταιρεία ΤΑΕ – προκάτοχο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο νεαρός Αντώνης το 1937, σε ηλικία 14 ετών, συμμετέχει στην επιχείρηση ως βοηθός κοντά στον πατέρα του. Ακλουθεί ο Μανώλης το 1939, σε ηλικία 13 ετών.
(Φωτογραφικό αρχείο αδερφών Μπεκατώρων)
Από αυτό το χώρο ξεκίνησε για το συνεργείο η ενασχόληση με τα σκάφη. Ορισμένοι ευκατάστατοι πελάτες όπως για παράδειγμα, ο Βιομήχανος της εταιρείας “Χαρτοποιία Αιγίου” Βασίλης Ροσόλυμος, είχαν κάποιο σκάφος και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη της ασχολίας με τα πλεούμενα. Ο μάστρο-Γεράσιμος λοιπόν, ως έμπιστος και ικανότατος μηχανικός, αναλαμβάνει την συντήρηση και επισκευή των μηχανών των σκαφών. Δείτε κατωτέρω το σκάφος της οικογενείας Ροσόλυμου.
Σιγά σιγά η δραστηριότητα μεταφέρεται στην θάλασσα και το συνεργείο παράλληλα με τις άλλες εργασίες, εξειδικεύεται στην κατασκευή αξόνων, χοανών των αξόνων και προπελών. Μεταξύ άλλων, ένα ακόμα σκάφος του οποίου τη συντήρηση είχε αναλάβει το συνεργείο Μπεκατώρου, ήταν και αυτό του γνωστού βιομηχάνου Νίκου Kανελόπουλου.
(Ο πίνακας αυτός βρίσκεται ακόμα αναρτημένος στο μηχανουργείο - συνεργείο των αδερφών Μπεκατώρων)
Το σκάφος αυτό ήταν ένα από τα πρώτα ταχύπλοα της εποχής. Μάλιστα, ο γνωστός ζωγράφος Βασίλης Γερμενής, φίλος του Κανελλόπουλου και πελάτης του συνεργείου “Μπεκατώρου” το είχε ζωγραφίσει. Το σκάφος αυτό το χρησιμοποιούσε συχνά και ο τότε Διάδοχος Παύλος.
Το 1963, ο Γεράσιμος Μπεκατώρος πεθαίνει και τα παιδία του Αντώνης και Μανώλης ασχολούνται πλέον αποκλειστικά με την θάλασσα. Το 1969, μεταφέρουν το μηχανουργείο-συνεργείο σε ιδιόκτητο πλέον χώρο, στον Νέο Κόσμο στην οδό Φωτομάρα 38.
Με τους αδερφούς Μπεκατώρους συνεργάζομαι από τα μέσα της δεκαετίας ’70. Σε όλο αυτό το μακρύ διάστημα της υποδειγματικής συνεργασίας που είχα μαζί τους, έχω αποκτήσει μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους. Τους εκτιμώ και τους σέβομαι.
Σημείωση: τις πληροφορίες και το υλικό για το ανωτέρω κείμενο μου τις παραχώρησαν οι αδερφοί Μπεκατώροι τον Φεβρουάριο του 2009.