Αντικατάσταση της Κουπαστής

Όταν αγόρασα την “Φανερωμένη” η κουπαστή είχε σημαντική φθορά. Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο μπακαλάρης ο οποίος προφανώς δεν είχε βαφτεί ποτέ, ούτε όταν κατασκευάστηκε, ούτε τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το ξύλο να έχει σαπίσει και να είναι σαν σφουγγάρι. Τότε, έκρινα ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό, δεδομένου ότι είχα μπροστά μου μεγάλο έργο και αποφάσισα να το μεταθέσω για τα επόμενα χρόνια.

Το 2000 έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και αποφάσισα να ανοίξω και αυτό το κεφάλαιο. Λόγω της επιτυχούς αντικατάστασης της καρένας από το ναυπηγείο Κουπετώρη, δεν προβληματίστηκα σε ποιον να αναθέσω και αυτή την εργασία. Έτσι λοιπόν τον Φεβρουάριο 2000 ξεκίνησε η αντικατάσταση της κουπαστής στο καρνάγιο των Κουπετωραίων.

Αρχικά ξηλώθηκε όλη η παλιά κουπαστή. Τότε όμως ανέκυψε το εξής πρόβλημα: Οι νομείς, δηλαδή τα στραβόξυλα, στην απόληξή τους στο σημείο της κουπαστής, είχαν υποστεί μεγάλη φθορά και σάπισμα, το όποιο είχε προκληθεί κυρίως από τον σαπισμένο μπακαλάρη. Έπρεπε λοιπόν πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια να αποκατασταθούν οι φθαρμένοι νομείς.  

Οι φθαρμένοι νομείς μετά την αφαίρεση της κουπαστής.

Ν. Σαλαμίνα, Φεβρουάριος 2000

(Φωτογραφικό αρχείο Νίκου Ε. Ρηγινού)

 
Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με το Ναυπηγείο και άλλους ειδικούς, κατέληξα ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν οι νομείς να ανακατασκευαστούν στο σημείο της απόληξής τους με εποξική ρητίνη. Στο έργο αυτό με βοήθησε καθοριστικά ο φίλος μου Βασίλης Ζαϊρόπουλος ο οποίος είχε μεγάλη εμπειρία σε θέματα εποξικών ρητινών επειδή είχε ναυπηγήσει μόνος του ένα ξύλινο ιστιοπλοϊκό σκάφος χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό.

Αφού όλοι οι νομείς ανακατασκευάστηκαν, ξεκίνησε η κατασκευή της νέας κουπαστής. Νομίζω ότι οι φωτογραφίες που παραθέτω κατωτέρω δείχνουν αναλυτικά όλη την διαδικασία της ανακατασκευής των νομέων και εν συνεχεία της κατασκευής της κουπαστής.

Αρχικά ξηλώθηκε όλη η παλιά κουπαστή.

Οι νομείς ανακατασκευάστηκαν.

Κατασκευή της νέας κουπαστής.
 

Η “Φανερωμένη” στη θάλασσα, πολύ ευτυχισμένη μετά το πέρας όλων των εργασιών της ανακατασκευής!

Ν. Σαλαμίνα, Απρίλιος 2000

(Φωτογραφικό αρχείο Νίκου Ε. Ρηγινού)